Архива чланака

субота, 22. децембар 2012.

PRIČA O STEVI

Bilo je to 60-ih godina prošlog veka, na somborskom salašu Rančevo. Živeo je na tim salašima jedan Steva. U stvari, pravilno se kaže: bio jednom jedan Steva izRančeva.
Dobar je on čovek bio, što bi rekli - zdravo dobar i vredan. Al` je im`o jedan feler - nije se razum`o unovce.
Mislim, imao je on i kravu, i krmače, i živine razne...od tog` je živeo. Nije se nikada oženio, sad jel` zbog felera il` nečeg drugog - ne zna se, al` to sad nije ni važno.
I tako, jednog dana, reši Steva da proda krmaču. Tako je rešio, za razlog ga niko nije pit`o, al` ne bi on ni rek`o...uglavnom pročulo se to da Steva prodaje krmaču i da traži 100 `iljada.
Imao je on komšije, lepo su se slagali - dobar dan za dobar dan i tako...Najbliži komšija mu je bio Pera, paor čovek, pošten, vredan.
Dođe on kod Steve i kaže: -  "Jel` Stevo, prodaješ krmaču?"
                                         -  "Prodajem" - potvrdi Steva.
                                         -   "Za kol`ko?" interesuje se Pera.
                                         -   "100 `iljada i tačka!" Steva je bio odlučan, nije puno divanio, šta je kaz`o, kaz`o je, nije vol`o puno da se raspravlja.
Pera, kao dobar komšija, pokuša da mu objasni da ta krmača vredi makar 200 `iljada, da mu objasni šta može da kupi za 100, a šta za 200 `iljada, da je 100 manje od 200...objašnjav`o mu, al` nije uspeo...U stvari, uspeo je samo da ga razljuti. Čak je ponudio da njemu proda za 200, al` tu se tek zajeb`o, izvin`te na izrazu. Tu se tek Steva uskopisti, pobesni (a, inače, imao je on onaj blagoteleći pogled),  sevaju varnice iz očiju..."Ne`š ti mene zajebavat`, el 100 el ništa! Nije Steva lud!"
I, tako, Pera odustane od dalje pogodbe, ode kući postiđen i snužden...a, hteo je samo najbolje, nije im`o loše namere.
Steva je, naravno, istog dana naš`o kupca po ceni koju je sam izračun`o, čak je tom istom kupcu još prod`o nešto živine, po ceni koju je isto sam odredio, neće on da njega neko zajebava...
S`Perom više nije hteo da divani, naljutio se...
Eto, baš nešto razmišljam, Steva je bilo i biće. Al`ovih k`o što je Pera - e, njih je sve manje, kako mi se čini.
A ovaj, što je kupio krmaču za 100 `iljada...kol`ko se takvih namnožilo, odviše...
Možda je ovo trebalo da se zove PRIČA O PERI, ne znam, samo kažem...